per ACN , 3 de febrer de 2013 a les 11:15 | Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jorge Enrique V.M. ensenya el dit que li van operar per error Foto: ACN
Una simple operació per una lesió lleu en un dit va acabar amb un altre dit operat i un metge cirurgià que no admet l’error i que el va justificar dient que el dit sa no ho estava i que també s’havia d’operar. El cas arribarà a judici properament i el metge de l’hospital de Terrassa s’enfronta a dos anys i mig de presó, quatre d’inhabilitació i 16.500 euros d’indemnització per un delicte de lesions per imprudència greu. El pacient portava el dit petit de la mà dreta amb una fèrula, però quan va sortir del quiròfan va veure que l’havien operat del dit índex de la mateixa mà i va reclamar que l’operessin del dit que veritablement ho necessitava, segons va explicar a l’ACN fa uns mesos.
El 9 de maig del 2010 Jorge Enrique V.M. va tenir un petit accident domèstic que li va provocar lesions al dit petit. L’endemà, a urgències de l’hospital de Terrassa, li van posar una fèrula. Després d’algunes proves, el van citar per operar-se el 25 de maig. Li van posar anestèsia local a tot el braç i no va poder veure directament l’operació, però estava completament conscient i despert. Quan el van treure del quiròfan va veure que li havien operat un dit que no tocava. Es va queixar als infermers i el van tornar a la sala d’operacions on, aquest cop sí, el van operar del dit petit.
Fins al dia següent cap responsable el va visitar a l’habitació on es recuperava de l’operació. El metge que el va operar no va admetre l’error, sinó que va justificar-se dient que el dit índex estava «lax» i també s’havia d’operar. En canvi, el director de traumatologia sí que va admetre l’error i li va dir al pacient que li enviarien una carta de disculpes. La sorpresa va arribar quan en la carta del centre es tornava a ometre l’error i es justificava l’actuació mèdica. Preguntada per l’ACN poc després dels fets, la direcció del centre no va voler fer declaracions sobre el cas.
L’advocat del pacient, Borja Masramon, ja va explicar l’abril del 2011 que «a toro passat, pot fer gràcia, però és molt greu, és un error garrafal», perquè el metge, seguint el mateix criteri «podria haver-li operat el cor o extret un ronyó». A més, segons ell, l’excusa del metge no té cap sentit perquè el pacient ja estava sent traslladat fora del quiròfan i el cirurgià no havia previst operar-li el dit danyat.
El mateix argument va fer servir l’afectat, que va explicar en el seu dia que els metges li haurien d’haver demanat permís exprés per operar-lo d’una cosa no prevista. També es va queixar que en la carta del centre s’arriba a dir que era ell qui hauria d’haver dit als metges quin dit li havien d’operar, cosa que no troba que sigui la seva responsabilitat, i menys encara quan ell ja era a la taula d’operacions. A més, va recordar que el dit que s’havia d’operar tenia una fèrula i que a l’altre no hi tenia res.
«Els professionals no som màquines, som humans, tots cometem errors, però per això hi ha les assegurances. Però quan un comet un error ha d’admetre la culpa», va explicar Masramon, que va afegir que «aquest home és molt noble i només volia disculpes, però ara està ferit». «Fets com aquests no poden quedar en la impunitat», va reblar el pacient.
Ara, l’acusació particular acusa el cirurgià, Joan Enric B.M., de 57 anys i condemnat abans de l’any 2000 pel mateix delicte, de no haver informat al pacient que l’anaven a operar d’un altre dit. També recrimina al metge haver donat una explicació «rocambolesca» i intentar encobrir el «nyap», a més de no haver comprovat l’historial clínic, no haver examinat a fons el pacient abans de l’operació i no haver-li preguntat res.
Per la seva banda, la fiscalia considera que el metge va «prescindir de les més elementals normes de cura» i també considera que va cometre un delicte de lesions per imprudència greu. Tot i així, li demana una pena molt inferior a la de l’acusació particular: quatre mesos de presó, dos anys d’inhabilitació i 1.000 euros d’indemnització.